Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Vill man bli kock, kallskänka, servitör eller hovmästare? Älskar man att laga mat, träffa människor och är kreativ och serviceinriktad? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet rätt utbildning. På Alströmergymnasiet är vi inriktade på kök och servering. Restaurangen ligger mitt i stan i Utbildningens hus och här får man som elev praktisk erfarenhet av branschen redan från start.

Yrkesprogram

Efter tre års studier med uppnådda poäng inom alla ämnen har eleven en yrkesexamen.
Man har då valt inriktning och fokuserat mer på någon av våra programfördjupningar inom servering eller matlagning. Eleverna får en bra grund för fortsatt lärande som kock, kallskänka eller servitris/servitör. Efter några år i yrket kan man vidareutbilda sig till exempelvis köksmästare, sommelier eller hovmästare.

restaurang1

Det dagliga skolarbetet

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena så lär man sig mer om matlagning, servering och måltiden som helhet. Men eleverna läser också ämnen som arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholhantering. Man tränar på att ta egna initiativ, öka servicekänslan och förmågan att ta hand om gäster. Första året provar eleverna sina kunskaper en dag i veckan i skolans restaurang i Utbildningens hus. Andra och tredje året blir ännu mer praktiskt inriktade med fler tillfällen per vecka i restaurangen. Man arbetar i team med ett gemensamt mål; nöjda gäster.